Deszk Község Honlapja

Szerb kézműves tábor

05

máj 2023

0

NTAB-KP-1-2023/1-000057

2022.októberében a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt – mint támogató – nyílt pályázatot hirdetett meg nemzetiségi táborok 2023.évi költségvetési támogatására.

A pályázati kiírás célja a nemzetiségek körébe tartozó nappali tagozatos, általános- és középiskolás tanulók részvételével megvalósuló táborok szervezésének támogatása volt, melyek célja a nyelvismeret bővítése, a nemzetiségi népismeret részét képező történelmi, néprajzi, kulturális ismeretek fejlesztése, hagyományőrzés ösztönzése.

A Deszki Szerb Nemzetiségi Önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően 800.000 Ft támogatást kapott, melyből 5 napos tábor megvalósítása vált lehetővé.

Önkormányzatunk  2023.augusztus 07-től augusztus 11-ig (5 nap) időszakban szervezi meg a szerb kézműves tábort 20 fő általános- és középiskolás korú gyermek részvételével. A kapott támogatást a táborban igénybe veendő szolgáltatások díjaira költjük. 

Szerb néprajzi kultúra hagyományait magukban hordozó használati eszközök készítésének jegyében szerveződő táborunkat a településünkön élő általános iskolás gyermekek számára tervezzük azzal a céllal, hogy a résztvevők megismerkedjenek a szerb anyanyelv- és néprajzi hagyományokkal, a szerb közösségek által ismert és gyakorolt népszokásokkal, tárgykészítési alapokkal. Sor kerül a múltbéli szerb háztartásokban használatos jellemző tárgyak megismerésére, azok megformálására fafaragás-, agyagozás-, kosárfonás keretében

A programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Szólj hozzá

Megszakítás