Deszk Község Honlapja

Külkapcsolatok

[mappress mapid=”1″]

Wiesenbach

Fekvése: Németország – Baden-Württemberg Tartomány, Rajna-Neckar Körzet, Heidelberg városától 14 kilométerre. A falut a Bidder patak szeli át. Lakosainak száma: 3000 fő Polgármester: Eric Grabenbauer Web elérhetőség: www.wiesenbach-online.de Néhány szó a kapcsolatról: A németországi Wiesenbach településsel több mint 20 évre nyúlik vissza az együttműködésünk, az évforduló megünneplésére a tavalyi évben került sor. Nem telik el úgy községi ünnep, hogy németországi barátaink ne képviseltessék magukat, és a deszkiek is gyakran megfordulnak Wiesenbachban. Többször adódott lehetőség arra, hogy kulturális csoportjaink is kiutazhassanak, így a Deszki Népdalkör, a Bánát Szerb Néptáncegyüttes és a Kerepetye néptánccsoport is fellépett már egy-egy kinti fesztiválon. A jól működő kapcsolat „titka”, hogy nem csak a két önkormányzat között alakult ki szoros barátság és együttműködés, hanem a két település lakosai is jó kapcsolatot ápolnak egymással, német és magyar családok között igazi barátságok szövődtek.

Oroszhegy

Fekvése: Románia- Erdély. Az egykori Udvarhelyszék legmagasabban fekvő települése Oroszhegy, Székelyuvarhelytől 10 km-re, az 1009 m magas Őrhegy déli lábánál, a Bosnyák- és a Balé-patak völgyfőjében fekszik. Oroszhegy északon Székelyvarsággal, keleten Zetelakával és Fenyéd községgel, délen Udvarhellyel, nyugaton pedig Farkaslakával határos. Polgármester: Bálint Elemér Web elérhetőség: www.oroszhegy.org A kapcsolatról: Oroszhegy erdélyi testvértelepülésünkkel a kapcsolat 1993 óta létezik, a Deszki Falunkért Egyesület és az Oroszhegyi “Őrhegy” Közművelődési Egyesület első levélváltása ez évben történt meg. A két egyesület közötti barátság szélesedett ki az önkormányzatok közötti együttműködésben, mely hivatalos formát 1997-ben kapott egy írásban rögzített testvértelepülési megállapodással. Az oroszhegyi és a deszki lakosok jelentős része között mára már szoros barátságok kötődtek, a települési programokon kívül is gyakran látogatnak el egymáshoz a települések lakosai. Emellett Wiesenbachhal is jó kapcsolatot ápol a település, egymás rendezvényeire gyakran meghívják a művészeti csoportjaikat.

Ninove

Fekvése: Belgium, Brüsszeltől 35 km-re Polgármester: Michel Casteur Web elérhetőség: www.ninove.be A kapcsolatról:A Ninoveval létrejött kapcsolat még fiatalnak mondható, 7 évvel ezelőtt kezdték kialakítani a 2 település vezetői a testvértelepülési viszony hivatalos formáját. Az aláírt okmány 2004-ben született meg, mely azóta igazolja, hogy Ninove és Deszk mindkét fél önkormányzata által deklarált testvértelepülések. Mindezek eredményeként már 2004-ben Ninovéből 40 fős gyermekkórussal összesen 70 fő utazott Deszkre. 2005 júliusában pedig a deszki néptáncosok kaptak meghívást a belgiumi testvértelepülésre, ahova 52 fővel, ezen belül 35 fő 18 év alatti fiatallal utaztak. Azóta is évről évre minden deszki rendezvényen szép számban képviseltették magukat Ninove polgárai.

Rahó

Fekvése: Ukrajna, Kárpátalja. Földrajzilag Rahó város a Fekete és a Fehér-Tisza összefolyásánál, a Tisza mindkét partján fekszik. Lakosság: 17.000 fő A kapcsolatról: A két település közötti barátság egy személyes kapcsolatból alakult ki. Stumpf Emil 1941. októberétől 1944 áprilisáig Rahón a határvadász zászlóaljnál szolgált. Ekkor ismerte meg a várost, az ott élő embereket. Tapasztalta, hogy milyen sok nemzetiség él egy helyen békében egymással. Ez az emberszeretet, a kedves fogadtatás magával ragadta és elhatározta, hogy visszatér Rahóra. Erre a visszatérésre 1991. április 26-án került sor. Az első rahói gyermek csoport 1994. júliusában üdült szegeden, és ekkor látogattak el Deszkre is. Azóta minden évben legalább kétszer találkoznak a települések képviselői, a Rahói Városnapokon és a Deszki Falunapokon. Deszk község igyekszik minél több segítséget nyújtani. Az 1998-99-es árvíz idején több segélyszállítmányt is indított a Deszki Szamaritánus Szervezet, illetve a többször nyílt alkalmuk a rahói gyerekeknek Deszken nyaralni. Emlékezetesebb események a két település kapcsolatában: • 1994 októberében Stumpf Emil a rahói római katolikus temetőben kopjafát állíttatott hajdani katonatársainak emlékére. • 1997-ben Stumpf Emil Rahó város díszpolgára lett • 2000. október 1-jén a Rahói Városnapokon került sor a Deszk-Rahó közötti testvértelepülési megállapodás aláírására.

Königstein

Fekvése: Németország, Drezda szász kerületi kapitányságban, Pirnában, a Biela mellett és az Elba bal partján. Polgármester: Leonhard Helm Web elérhetőség: www.koenigstein.de Königsteinhez fűződő kapcsolatunk még 1994 előtt jött létre, méghozzá az ASB Königstein-Pirna Szamaritánus Egyesület által. Az egyesület akkori elnöke, Dieter Schäd lelkes munkájának hatására megalakult a Deszk és környéke Szamaritánus Egyesület. A königsteini és a deszki egyesület közötti együttműködés jóvoltából rengeteg támogatás jutott el Deszkre. Felújítottuk a nyugdíjas klubot, kórházi felszereléseket, eszközöket kaptunk, rendszeres bútor- és ruha adományokat. Többször kirándultak deszki nyugdíjasok és gyerekek Königsteinbe, a két település kézilabdásai között pedig nagyon jó kapcsolat alakult ki. Sajnos a kapcsolat „mozgatója”, Dieter Schäd 2002-ben elhunyt, munkáját felesége, Viola vette át. Jelenleg azon dolgozik mindkét település, hogy ez az együttműködés újra virágzó és jól működő legyen.

Törökkanizsa (Novi Knezevac)

Fekvése: Szerbia-Vajdaság, Észak-Bánsági körzet Lakosság: 7500 fő Polgármester: Dragan Babic Web elérhetőség: www.noviknezevac.rs A kapcsolatról: A vajdasági Törökkanizsával az eddigiekben elsősorban kulturális kapcsolatot ápolt településünk. Ez a kapcsolat 2009-ben nagy változáson ment keresztül, két nyertes pályázat által. Az egyik pályázat a „Tematikus kulturális örökség útvonalak kiépítése” kategóriában nyert támogatást. Fő kedvezményezett: a Deszki Település-üzemeltetési Nonprofit Kft.; együttműködő partnerei: a deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület, Tiszasziget Község Önkormányzata, Törökkanizsa Önkormányzata és a törökkanizsai Vidékfejlesztési Központ. A projekt legfontosabb céljai: épített örökségünk, kulturális és történelmi emlékeink védelme és megőrzése. Ennek érdekében a mintegy 30 éve bezárt deszki szerb temetőt emlékparkká alakítjuk, amelyben a síremlékek megőrzése mellett parkosítást, padok és tájékoztató táblák kihelyezését tervezzük. A fejlesztéssel a helyi szerb emlékek megőrzése mellett egy park kialakítása is fontos célunk, amellyel a település zöld felületeit gazdagítjuk. A szerb oldalon három épületet érint a pályázat. A támogatásból felújítási tervek készülnek a hajdani Tallián kúria, amely ma könyvtár, a Schulpe kastély, amely ma bíróság és a Schulpe és Maldeghem családi kripta megóvására. A Deszk és Törökkanizsa között tervezett kulturális örökség útvonalon információs táblákat helyezünk el, amelyek felhívják a figyelmet a helyi értékekre, érdekességekre, valamint turisztikai szolgáltatásokra. Mindemellett kiadványokat és honlapot készítünk, valamint rendezvények fogják kísérni a projekt megvalósítását a határ mindkét oldalán. Oktatási együttműködés Törökkanizsa (Novi Kneževac) és Deszk között. A pályázat az „Oktatási együttműködés” kategóriában nyert támogatást. Fő kedvezményezett: a Deszki Szerb Egyházközség, együttműködő partnere: a Törökkanizsai Önkormányzat. A projekt a határ két oldalán működő oktatási-nevelési intézmények közötti együttműködésen alapszik. Deszken a szerb iskola és óvoda épületének felújítása, míg a szerb oldalon a törökkanizsai óvoda és az ókeresztúri (Srpski Krstur) iskola felújítása képezi a pályázat legnagyobb részét. Bár az épületfelújítások teszik ki a költségvetés nagyobbik hányadát, a pályázat fő célja a kétnyelvű oktatás-nevelés támogatása a határ két oldalán. Ezért a pályázat keretében egy közösen megvalósítandó oktatási programot dolgozunk ki, valamint tanár- és diák csereprogramokkal segítjük a határon átnyúló ismeret- és tapasztalatcserét.

Donnery

Fekvése: Franciaország Polgármester: Celina Garatoli Web elérhetőség: www.donnery.fr A franciaországi Donnery Wiesenbach testvértelepülése. Deszk községgel a kapcsolat még nagyon rövid időre nyúlik vissza. Bár a két település polgármesterei, képviselői több alkalommal találkoztak már Wiesenbachban, mégis 2009. májusában jártak először francia barátaink Deszken. A találkozó olyan sikeres volt, hogy 2010. májusában a Kerepetye néptánccsoport lépett fel Donneryben, pár gyönyörű napot ott töltve. Reméljük, hogy a kapcsolatnak hasonlóan sikeres folytatása lesz és előbb-utóbb újabb testvértelepülési együttműködéssel leszünk gazdagabbak.

Igazfalva - Románia

Bázosd (Begheiu Mic, Facsád város) határában, 30 km-re a Béga folyó forrásához, 1895-ben alakult telepes község. Igazfalva (Alsóigazfalva, Felsőigazfalva) területe 56,67 km², a népsűrűsége 48 fő per km². Ma a körzetéhez tartozó települések: Bukovec (Krassóbükk, Bucovăț) és Rekettyő (Rakitta, Rekettye, Răchita). Legközelebbi nagy település Lugos (Lugoj). Temesvártól 70–80 km-re fekszik. A településsel egy magyar-román határon átnyúló projekt kapcsán vette fel Deszk a kapcsolatot 5 évvel ezelőtt. Azóta rendszeresek a találkozók, több alkalommal járt már Deszken igazfalvi néptánccsoport és Igazfalván is többször jártak a mi táncosaink.
A település vezetője: Ihász János.

Megszakítás