Deszk Község Honlapja

Polgármesteri Köszöntő

Deszk község polgármestereként örömmel köszöntöm Önt!

Király László-2010-B500 évnél is nagyobb múltra visszatekintő településünk Csongrád megyében, a Maros folyótól délre, Szegedtől mindössze 3 kilométerre fekszik.

Deszk folyamatosan növekvő község, jelenleg csaknem 3700 lakója van. Az egykor csak szerbek lakta település népességének már csak mintegy 3-4 százaléka szerb nemzetiségű.

Az utóbbi húsz év alatt sokat gazdagodott községünk. Szennyvízberuházás, aszfaltos utcák, Szegedtől Klárafalváig kiépített kerékpárút, nemzetközi méretű sportcsarnok, felújított általános iskola, új szerb oktatási és hitéleti központ, modern óvoda, központi sportcentrum, szabadidő park, faluház könyvtárral, művelődési házzal, mozi és színházteremmel – valamint új egészségház, mind-mind közös büszkeségeink.

Deszk neve az országban leginkább a volt Gerliczy kastélyban működő Szakkórház miatt vált ismertté, az ország kulturális életében jártasaknak azonban a szerb kultúra egyik fellegvárát is jelenti. Hat magyar néptánccsoport, népdalénekes fiatalok, Aranypáva Nagydíjas népdalkör, amatőr színjátszók, további tizenhárom kulturális csoport és társadalmi szervezet a megyénk egyik legkiemelkedőbb kulturális életét felmutató községgé emelték Deszket.

Minden év szeptember elején, a falunapokon Ukrajnából, Erdélyből, Szerbiából, Németországból, Franciaországból és Belgiumból érkező testvértelepülési polgármesterek mérik össze főzőtudományukat a hazai településvezetőkkel a nemzetközi főzőversenyen, ami kétezer látogatót vonz.

A közel háromszáz vállalkozás erős gazdasági potenciát, Szeged közelsége pedig vonzó perspektívát jelent a kitelepülő fiatal családoknak.

Szeretjük ezt a községet ilyennek, amilyenné közösen formáltuk – tele élettel, eseményekkel és kedvességgel, amit csak idelátogatva ízlelhet meg az utazó. Nem vagyunk turisztikai célpont, de tudjuk, ha ellátogat hozzánk, Deszk beköltözik az Ön szívébe is!

Remélem, sorainkat olvasva kedvet kap arra, hogy egyszer bekopogjon hozzánk!

Király László

polgármester

Megszakítás