Deszk Község Honlapja

Tájékoztatás a kéményellenőrzésről

08

jan 2024

0

A hatályos kéményseprőtörvény 2018. január elsejétől megszüntette az egylakásos ingatlanok (családi házak és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanok) kötelező kéményellenőrzését. Ekkortól az ingatlan tulajdonosának feladata gondoskodni az égéstermék-elvezetők általános tisztíttatásáról és ellenőriztetéséről. A kéményseprőipari munka elvégeztetésének ajánlott üteme a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekhez kapcsolódó kémények, valamint tartalék kémények esetén évente egy, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek, illetve tartalék kémények esetén kétévente egy, míg az égéstermék-elvezetők teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata négyévente egy alkalom.

Az állampolgárok időpontfoglalással igényelhetik a vizsgálatot. A kéményseprő az igényhez igazodva, az állampolgárral előre egyeztetett időpontban végzi az ellenőrzést. Az általános ellenőrzés a törvény által ajánlott időszakokra – azaz szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők, valamint tartalék kémények esetében évente egyszer, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek, illetve tartalék kémények esetén kétévente egyszer – díjmentes.

Amennyiben valaki az ajánlottnál gyakrabban tart igényt a szolgáltatásra, úgy azt megrendelésként bármikor kezdeményezheti az ügyfélszolgálatnál. A soron kívüli ellenőrzés díjköteles. 

(Forrás: katasztrofavedelem.hu)

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kéményseprő-ipari Ellátási Csoport elérhetőségei:

Cím: 6728 Szeged, Kereskedő köz 5/A-5/B.
Telefon: 1818/ 9.1    
Mobil: +36-30/261-5466

Ügyfélfogadás: 
Hétfő 8.00-20.00   
Kedd-péntek 8:00-14:00

kemenysepro.csongrad@katved.gov.hu
www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint társasházak esetében Deszken a sormunka terv szerint 2024. március 01-április 30. között fogják a kéményeket ellenőrizni.

dr. Altmayerné dr. Kocsis Anita
  jegyző

Szólj hozzá

Megszakítás