Deszk Község Honlapja

“Szent György hava, április” – HF/512/2023

04

ápr 2024

0

„A Népszokások felelevenítése Deszken” című, HF/512/2023 azonosító számú pályázatunk befejező rendezvénye a „Szent György hava, április” című programunk volt, amely lebonyolítására 2024. március 29. napján került sor a Népi Hagyományőrző Közösségi Ház (Tájház) udvarán.

A rendezvényhez kötődő néprajz: Húsvéti készülődés, Húsvét a néphagyományban, hiedelmek és egyházi szokások húsvét idején. Különbség a római katolikus és az ortodox húsvéti szokások között. 

A Tájház udvarán található fedett közösségi tér biztosította a rendezvény helyszínét. A program keretében vendégünk a deszki magyar néptáncműhely és a deszki szerb néptáncműhely volt, akik csodálatos néptáncbemutatóval és nagyon jó hangulatú közös táncházzal örvendeztették meg a résztvevőket. Kézműves foglalkozás keretében természetesen a legfőbb tevékenység a húsvéti tojás díszítése volt különböző technikák alkalmazásával: levél rátéttel, (berzselés) hagymahéj festéssel,  írókázással (viaszolás), festéssel hideg festőlében,  maratott technikával  (a már festett tojás írókázása, majd ecetes lében áztatás),  viaszolással, aranyporozással és  karcolásos technikával.  Textil figurák készítésére is volt lehetőség, készült itt nyúl, bárány és csirke is. A népi ételkóstoló keretében sonkát, kalácsot, tojást és a település egyik helyi értékét, a deszki kőttes sós kiflit lehetett fogyasztani. De lehetőség volt lovaskocsikázásra is a településen, a legbátrabbak locsolóversmondó versenyen indulhattak, legkisebbek azonban a húsvéti csokitojás keresését élvezték a legjobban, mely a csodálatos időben külön élményt nyújtott mindenkinek. A rendezvény során a talpalávalót a JUHÁSZ Zenekar és a BÁNÁT Zenekar biztosította.

Szólj hozzá

Megszakítás