Deszk Község Honlapja

„Lakossági fórum 2. – Helyi értékek 2.” – 2020. január 17. – Deszki Faluház

20

jan 2020

0

A tevékenység keretében évente egy alkalommal lakossági fórum kerül megrendezésre, amellyel a Helyi Értéktár Bizottság munkáját kívánja támogatni. Célunk a helyi értékek feltárása, megismertetése és azok megőrzése. A rendezvény a Deszki Művelődési Ház és Könyvtár, a Deszki Falunkért Egyesület, valamint a Deszki Értéktár Bizottság szakmai támogatásával és a helyi közösség aktív közreműködésével valósul meg. 

A fórumon megjelent Király László polgármester úr, a Bánát Egyesület elnöke és a Helyi Értéktár Bizottság képviselője Brczán Krisztifor valamint a Deszki Falunkért Egyesület elnöke, Kószó Aranka is. A rendezvényt polgármester úr nyitotta meg, majd a Deszki Művelődés Ház és Könyvtár igazgató asszonya, Bene Ildikó köszöntötte az egybegyűlteket. 

A rendezvény első részében megtekintettük a településről és annak épített, természeti és kulturális kincseit, illetve a helyi értékeit bemutató színes kisfilmet. Majd meghallgathatunk a Bizottság működéséről egy kis beszámolót és tájékoztatót. 

A Bánát Egyesület képviselője elmondta, hogy a projekt keretében tervezett kiadvány a maros menti szerbek nyombán kiadvány sikeresen megvalósult, amiben maros menti 4 településről (Újszentiván, Szőreg, Battonya, Magyarcsanád) elszármazott textil értékeket gyűjtötték össze és dolgozták fel. Ezen gyűjtő és feltáró tevékenység egyik eredménye az, hogy Battonyán elindult kézműves műhely, aranyhímzéses visszatanítása, és létrehoztak két vadonatúj főkötőt,  ami kiállításra került Békéscsabán, Gyulán, Mórahalmon, Deszken és Makón. Ennek a folyamatnak az eredménye az is, hogy a médiában megjelentek különböző cikkek ezzel kapcsolatban. (Pl. a  Délmagyarországban az aranyhímzés mint megyei érték). A másik megyei érték, amely szerb vonatkozású a brza gibanica, amelyről a Délmagyarország napilapban készült egy interjú hozzájárulva ezzel a deszki értékek megismertetéséhez és népszerűsítéséhez. Sütő Andrea neves divattervező a közelmúltban eljött Deszkre tanulmányozni ezt a technikát, amit felhasználva tervezett és készített egy kalapot, ami beválogatásra került a londoni Világkiállításra. Az 1920-as évek parlament hímzőjének lánya az újságból értesült erről technikáról, és eljött Deszkre megtanulni azt. A műhelyben folyó tevékenység nagyon aktív. Készül arany hímzéssel szalag a budai püspöknek, a deszki egyházközségnek és a pécsi templomnak (könyvjelzők – evangéliumi szalag) is. Magyarországi viszonylatban az egyik legismertebb népdalénekes Branka Basic összegyűjtötte a Magyarországon élő szerbek népdalait, melyet egy lemezen meg szeretne jelentetni. A műhelyt kérte fel arra, hogy készítsen egy aranyhímzett fellépő ruhát, melyen szalagonként mutatja be az adott település aranyhímzés mintáját. Kapott az egyesület egy hagyatékot az 1920-körüli évekből: egy deszki mintanyomó asszony hagyatékát több száz mintával és sok nyomófával együtt melyet az asszony fia a műhelyre hagyta. Ilyen országos viszonylatban is kuriózum és egyedülálló! Ezek a minták most is fellelhetőek a deszki háztartásokban a textíliákon. 

A műhely folytatja a kilim technikák visszatanulását, melyeket ágytakarókon alkalmaznak. Ez egy olyan érték, amelyből eddig a műhely tulajdonában csak egy-két egyszerűbb darab volt, a pályázatnak és a nyilvánosság bevonásának köszönhetően azonban több értékes és szép ágytakaró került a múzeumba és az egyesület tulajdonában. 

A deszki értéktár következő darabja lehet maga a kilim és a kilim technika. A közeljövőben ezen technikáról kiadványt szeretnének megjelentetni. A közelmúltban a Battonyai Szerb Általános iskola egy napos műhelynap és múzeumlátogatásra érkezett Deszkre és a budapesti Nikola Teszla Általános Iskola egy osztálya is megtekintette a kiállítást. A művelődésszervező oktatás (Agóra) keretébe a hallgatok két alkalommal jártak a műhelyben. Testvér-településeinkről, a környező településekről és az ország különböző pontjairól is folyamatosan érkeznek látogatók és szakemberek is a műhelybe és a múzeumba sokszor tanulás céljából. Időszakos kiállításokat rendeznek évente többször is. Legutóbb egy hagyatékot mutattak be Magyarcsanádról: 8 fehérhímzés és kilim érkezett. Folyamatosan kiállításra kerülnek azok a rekonstruált múzeumi darabokat is, amelyek a műhelyben készülnek. Elmondhatjuk, hogy a Bánát Múzeum látogatottsága is töretlen. 2020-ban a műhely és a múzeum egyik fő feladata, hogy megalkossa egy eladósorba lévő lány teljes stafírungját a papucstól a főkötőig. A találkozó végén a rendezők kérték a lakosság további nyitottságát és segítségét az értékmegőrző munka folytatásához. 

A nagy számún érdeklődő részvétele mindenféleképpen azt mutatja, hogy jó úton haladunk, van érdeklődés és segítő szándék a megkezdett munka folytatására. Példaértékű és szívet melengető a lakosság hozzáállása, támogatása és szeretete, ami a település értékeinek megőrzése irányában mutatkozik. Nyitottak és aktívak az emberek, és nem utolsó sorban büszkék arra, hogy ilyen szép és gazdag településen lakhatnak. 

Szólj hozzá

Megszakítás