Deszk Község Honlapja

Helyi Klímastratégia módszertanának bemutatása II.

23

Sze 2021

0

Rendezvény megnevezése: Helyi Klímastratégia módszertanának bemutatása II.

Időpontok: 2021.09.23.

Helyszín: Deszk Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

Deszk, Tempfli tér 7.

A KEHOP-1.2.1-18-2018-00042 Helyi Klímastratégia Deszken pályázat keretében 2021. 09.23-án került sor a Helyi Klímastratégia módszertanának bemutatására. A projektben résztvevő intézmények munkavállalói (polgármesteri hivatal dolgozói) és pedagógusai ( Zoltánfy Általános Iskola vezetője és pedagógusai, a Tücsök és Móra Ferenc Csicsergő Óvoda vezetői és pedagógusai) részére a klímaváltozással kapcsolatos elméleti ismeretek kerültek bemutatásra Susányi Tamás részéről. 

 • Bemutatásra került a klímaváltozás alaphelyzete:
 • Globális folyamat, hatásai térben és időben függetlenek az azt okozó üvegházhatású gázkibocsátásoktól
 • A hatások megoldása LOKÁLIS feladat
 • Az alkalmazkodást úgy kell megtervezni, hogy mindig a helyi viszonyokhoz illeszkedjen, integrálható legyen a helyi fejlesztési tevékenységekbe
 • A megvalósítás csakis a helyi közösség nagyfokú bevonásával a helyi kezdeményezéseknek teret adva történhet meg
 • Lehetséges cselekvési területek:

MITIGÁCIÓ:Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése

ADAPTÁCIÓ:A már elkerülhetetlen hatásokhoz való alkalmazkodás

SZEMLÉLETFORMÁLÁS: A mitigáció és adaptáció elérését támogató tudás, tudatosság, életmód kialakítása.

Egyének/családokfogyasztási szokásaikkal, életmódjukkal, mindennapi döntéseikkel segíthetik a mitigációt és adaptációt.

Kis közösségek elsősorban alulról szerveződő kezdeményezések, amelyek lehetőséget találnak az intézményesült fellépésre (például otthon, az óvodában, általános iskolában a gyerekek bevonásával jelentős szemléletformálás veheti kezdetét).

Cégek/Vállalkozások saját tevékenységük klímabaráttá alakításával vagy más kezdeményezések anyagi támogatásával támogathatják a klímavédelmi erőfeszítéseket.

Önkormányzat a kis közösségek legmagasabb szintű helyi „letéteményeseként” a lakosság és vállalkozói kör képviseletében, illetve magasabb szintű érdekek képviselőjeként.

 • Lakossági épületenergetikai korszerűsítések és beruházások támogatása, kiemelt figyelmet fordítva a megújulóenergia-felhasználás hangsúlyozására. A közületek mintát mutatva elől járhatnak (épületek energetikai korszerűsítése, megújulóenergia termelése, felhasználása…)
 • A geotermikus energiahasznosítás bevezetése először főleg középületek, vállalati épületek, esetleg példa értékű egyéni beruházások, megoldások keretében; annak népszerűsítése a lakosság körében.
 • Elektromos közösségi közlekedés feltételeinek megteremtése, közösségi közlekedés fejlesztése a személygépjárművel történő ingázás csökkentése, elektromos töltőállomások létesítése.
 • A lakossági szerves és szelektív hulladékgyűjtés kibővítése – infrastrukturális fejlesztések és szemléletformálás (például az általános iskolában komposztáló beüzemelése a gyerekek bevonásával).
 • A lakossági vegyes szilárd hulladék fűtési célú felhasználásának, valamint a fa- és széntüzelés visszaszorítása.
 • A község szennyvízhálózatának folyamatos bővítése a még be nem vont épületek és településrészek felé (Marosmenti lakópark).
 • Az esővízgyűjtés minden lakos számára elérhető, amivel a vélhetően középtávon vízhiány lesz, ennek kiküszöbölésére.
Széchenyi 2020 Kohéziós Alap

Szólj hozzá

Megszakítás