Deszk Község Honlapja

„Böjt hava, február” – HF/512/2023

28

feb 2024

0

„A Népszokások felelevenítése Deszken” című, HF/512/2023 azonosító számú pályázatunk soron következő, harmadik rendezvénye a farsangi időszakhoz kapcsolódó „Böjt hava, február” című programunk volt, amely lebonyolítására 2024. február 17-én került sor a Deszki Faluházban. 

A rendezvényhez kötődő néprajz: Farsangi időszak. A farsangi szokások – többnyire február hónapban a farsang végére, a farsang farkára összpontosítunk: farsangvasárnapra, farsang hétfőre és húshagyó keddre. 

A program keretében a Faluház kupolatermében Dr. Felföldi László neves néprajzkutató érdekes néprajzi előadását hallgathatták meg a résztvevő gyermekek és felnőttek a farsangi időszakról, valamint különböző farsangi népi játékokat is lehetett tanulni a deszki magyar néptáncosok közreműködésével. Természetesen most is volt lehetőség kézműveskédére: a vállalkozó kedvű gyermekek és felnőttek kasírozott (busó, ember arc, állatfejek) és csőrős állarcokat készíthettek, festhettek és díszíthettek, de lehetőség volt vászon álarc készítésére is gyapjú díszítéssel. Sokan színes szemüvegeket, fejfedőket készítettek, melyeket aztán a rendezvény hátralévő részében örömmel viseltek is. A népi ételkóstoló keretében többek között nagyon finom házi készítésük farsangi fánkot lehetett kóstolni különböző ízesítésű házi lekvárral. A foglalkozásokat követően került sor a Faluház előtti téren – a télkergető ágyúszó hatalmas durranását követően – a farsangi népszokások felelevenítésére (farsangi alakoskodás), majd megérkeztetek a maskarás busók is, és különböző ízesítésű, finomabbnál finomabb farsangi fánkot kóstolhattunk itt is, minden mennyiségben! Nem volt hiány jókedvből és csodás népi muzsikából sem, a talpalávalót a JUHÁSZ zenekar szolgáltatta. Miután besötétedett, közösen elégettük a „télbanyát”, majd népi táncház következett a kicsik és a nagyok aktív részvételével, kifulladásig!

Szólj hozzá

Megszakítás