Deszk Község Honlapja

ZÁRTKERTI ÚT FEJLESZTÉSE ÉS VADKERÍTÉS LÉTESÍTÉSE DESZKEN

15

aug 2018

0

Deszk Község Önkormányzata sikeresen pályázott és támogatást nyert a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt Zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések támogatás című pályázati felhíváson.

 

A pályázat keretében 3,5 m széles, kohósalakos utat építünk a Liliom utcában, mellyel 40 külterületi zártkerti ingatlan megközelítését szolgáló útfejlesztés valósul meg, az úthoz tartozó csapadékvíz szikkasztó árok megépítésével együtt.

Ennek eredményeképpen a közlekedési feltételek javulnak, a megfelelő infrastrukturális feltételek megfelelő körülményeket biztosítanak a gazdasági tevékenységekhez és pozitív hatással vannak a gazdálkodás élénkítésére is. A fejlesztés hozzájárul a zártkeretek mezőgazdasági hasznosításához és a hozzájuk kapcsolódó gazdálkodási forma fennmaradásához. A zártkerti út felújítása során az ott közlekedő járművek menetideje lerövidül, ezáltal az általuk kibocsátott levegőbe jutó káros anyagok mennyisége csökken. A fejlesztésnek köszönhetően az időjárási viszonyoktól független, jól járható út lehetővé teszi az arra járók biztonságosabb közlekedését és a balesetek megelőzését is.

Szintén ezen pályázat keretében a Deszk, Gerliczy kúria tanya 1. (külterület, Hrsz.: 0271/5.) kiskert ingatlan vadhálóval történő védelmének kialakítását tervezzük a helyi vadásztársasággal egyeztetve, a vad által használt nyomsávok figyelembevételével, lehetőség szerint természetes, környezetbarát anyagok felhasználásával. A kúria területén kialakított és megfelelően gondozott – a fejlesztésnek köszönhetően vadkerítéssel védett – bemutatókert hozzájárul a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzéséhez és megfelelő helyszínt biztosít a szemléletformálásra és a környezeti nevelésre. A bemutatókert által a fiatal korosztály megismerheti az alkalmazkodó gyümölcstermesztés és általában a tájbarát gazdálkodás lehetőségeit és végül, de nem utolsó sorban a saját maga által helyben megtermelt, egészségesebb gyümölcshöz juthat.

 

Kedvezményezett:                 Deszk Község Önkormányzata

Pályázat címe:                        „Zártkerti út fejlesztése és vadkerítés létesítése Deszken”

Pályázati azonosító:               ZP-1-2017/2251

Megvalósítás időtartama:       2018.06.01-2018.10.15.

Támogatás összege:                10 millió forint

Támogatás intenzitása:           100%

 

A projekt a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. közreműködésével és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósulhat meg.

Szólj hozzá

Megszakítás