Deszk Község Honlapja

XVIII. Deszki Maros Menti Fesztivál

11

jan 2016

0

2016-ban immáron tizennyolcadik alkalommal rendezzük meg a Deszki Maros Menti Fesztivált. Az előző évek tapasztalatai alapján ismét tavasszal, márciusban kerül sor az első kategória lebonyolítására.

Célunk most sem más, minthogy a tehetséges gyermekeknek, csoportoknak fellépési lehetőséget adjunk és a szakmai zsűri közreműködésével segítsük munkájukat.

Idei újításként két új kategóriát indítunk: a szólóének és népzene kategóriákat. Mindkettő időpontja: 2016. április 1.. Bővebb információ a 3. pont alatt olvasható.

 

A fesztivál időpontjai:

  1. VERS- ÉS PRÓZAMONDÁS

 március 11. péntek 14 óra

 

Versmondás (egy szabadon választott vers): a gyermek egyéniségéhez illő verset kérünk. Verses mesét nem fogadunk el!

Műsoridő: max. 3 perc

 Prózamondás: a gyermek egyéniségéhez illő próza. Verses mesét nem fogadunk el!

Műsoridő: max. 5 perc

Az alsó- és felső tagozat külön lesz zsűrizve mindkét kategóriában. Kérjük, hogy a selejtezőket a helyi szervezést felvállaló iskola, művészeti iskola vagy művelődési ház, helyben bonyolítsa le és a fesztiválon a települést már csak max. a 3 legjobb versmondó, illetve 3 prózamondó (3 alsó tagozatos, 3 felső tagozatos mindkét kategóriában) képviselje.

 

  1. SZÓLÓHANGSZER, KAMARAZENE, SZÓLÓ NÉPDALÉNEKLÉS, NÉPZENE, SZÓLÓ ÉNEK

 április 1. péntek 14 óra

 

 Szólóhangszer (kivéve szintetizátor): a versenyzők 2 különböző karakterű darabbal készüljenek, a műsoridő az alsó tagozatosoknál az 5 percet, a felső tagozatosoknál a 8 percet ne haladja meg.

 Kamarazene: a műsoridő az alsó tagozatosoknál az 5 percet, a felső tagozatosoknál a 8 percet ne haladja meg.

 Szóló Népdaléneklés: A szóló népdaléneklés kategóriájában egyszemélyes műsorszámokkal lehet jelentkezni, egy népdalcsokrot kérünk zongorakíséret nélkül előadva. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott népdalok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása. Csak egyéni előadókat várunk!

Népzene: A népzene kategóriában hangszeres szólistákat várunk, melyben egyszemélyes műsorszámokkal lehet jelentkezni, az autentikus népzene szólóhangszereinek bármelyikével. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja (nem feldolgozás). A műsorszám max. 3-4 perc.  Csak egyéni előadókat várunk!

 Szóló ének: egy szabadon választott könnyűzenei dalt kérünk hangszeres kíséret nélkül, zenei alappal. A zenei alapot minden előadó magának biztosítja, melyet a verseny napján érkezéskor CD-n, audió fájlként kérünk leadni! Csak egyéni előadókat várunk! A verseny előtt hangpróbát biztosítunk, amelyről e-mailen fogjuk értesíteni a jelentkezőket. A műsorszám max. 3-4 perc.

 

Alsó- és felső tagozat külön lesz zsűrizve, de a jelentkezők számától függően (ha kevés a jelentkező) a zsűri összevonhatja a két korcsoportot!

Mindkét kategóriában egy településről max. kettő-kettő (két alsó-, két felső tagozatos) versenyző indulhat!

 

  1. SZÍNJÁTSZÁS

 április 22. péntek 14 óra

 Minden település két csoporttal (egy alsó- és egy felső tagozatos), max. 15 perces műsorszámmal nevezhet. Az alsó- és a felső tagozat a jelentkező csoportok számától függően lesz zsűrizve! A verseny előtt színpadbejárást biztosítunk, amelyről e-mailen fogjuk értesíteni a jelentkezőket.

 

  1. NÉPTÁNC, EGYÉB TÁNC

 április 29. péntek 14 óra

Minden település kettő-kettő (két néptánc és két egyéb tánc), max. 7 perces műsorszámmal nevezhet. Az alsó- és a felső tagozat a jelentkező csoportok számától függően lesz zsűrizve! A verseny előtt színpadbejárást biztosítunk, amelyről e-mailen fogjuk értesíteni a jelentkezőket.

—————————————————————————————————————————————-

Előfordulhat, hogy ötnél kevesebb jelentkező esetén nem indítjuk az adott kategóriát, ennek ellenére a jelentkezőknek a fesztiválon bemutatkozási lehetőséget biztosítunk. Erről az érintetteket értesíteni fogjuk.

CSAK ÁLTALÁNOS ISKOLÁS KORÚ GYEREKEK JELENTKEZÉSÉT VÁRJUK!

CSOPORT ESETÉN A TAGOK ÁTLAGÉLETKORA MAX. 14 ÉV LEHET!

 

Reméljük, hogy településéről, iskolájából minél többen részt vesznek fesztiválunkon!

Kérjük, hogy a jelentkezési lapot (mellékelve, sokszorosítható) pontosan töltsék ki és 2016. Február 29-ig küldjék vissza a Deszki Faluház címére: 6772 Deszk, Tempfli tér 8., vagy e-mail címére: faluhaz@deszk.hu, vagy faxolják el a 62/571-599-es telefonszámra.

 

 Ha bármilyen kérdés merül fel a fesztivállal kapcsolatban, forduljon Bene Ildikó igazgatóhoz vagy Varga Krisztina művelődésszervezőhöz (Tel: 62/571-599 vagy 20 /966-3477)!

Deszk, 2016. január 5.

Tisztelettel:

 

Bene Ildikó                                                                  Varga Krisztina

igazgató                                                                művelődésszervező

XVIII. Deszki Maros Menti Fesztivál kiírás Letölthető jelentkezési lap

 

Szólj hozzá

Megszakítás