Deszk Község Honlapja

XVIII. Banatski Sabor (XVIII. Szerb népzenei találkozó)

19

ápr 2023

0

NKUL-KP-1-2023/3-000011

2022.szeptemberében a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt mint támogató nyílt pályázatot hirdetett meg a nemzetiségek kulturális kezdeményezéseinek 2022.évi költségvetési támogatására.

A pályázati kiírás célja a nemzetiségek kulturális hagyományainak, tárgyi- és szellemi kulturális kincsei megőrzésének, értékhordozó tevékenységeinek érdekében megvalósult programok támogatása, valamint feltételeinek javítása érdekében a nemzetiségi közösség egészét, vagy jelentős részét érintő, a nyelvi- és kulturális identitás szempontjából meghatározó kezdeményezések támogatása.

A Deszki Szerb Nemzetiségi Önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően a támogató 1.000.000 Ft-tal segítette a „XVIII.Banatski Sabor – XVIII.Szerb népzenei találkozó” c. rendezvény szervezését, melynek megvalósítási időpontja 2023.november 3. 

A népzenei találkozón hangsúlyos szerepet játszik az autentikus népzene, másrészt a templomi és klasszikus kórusénekek. A magyarországi résztvevőkön kívül minden évben jelentős számban érkeznek az eseményre szerbiai, romániai és horvátországi fellépők. A különböző tájegységek találkozója is ez, ahol évről évre újabb – a kutatások során fellelt – népzenével, népdalokkal lepik meg egymást a résztvevők, bizonyítva ezzel azt, hogy érdemes a múltba nyúlni az emlékekért. Különböző korosztályok együttes zenei élménye segíti a szerv közösség összetartását a rendezvényen és azon kívül.

A projekt a Miniszterelnökség kezelő szerveként eljáró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., mint Támogató jóvoltából valósulhatott meg.

Szólj hozzá

Megszakítás