Deszk Község Honlapja

Ünnepélyes Projektnyitó Rendezvény

08

nov 2022

0

Rendezvény megnevezése: Ünnepélyes Projektnyitó Rendezvény

Időpontja: 2022. október 24. (hétfő) 17.00 óra

Helyszíne: Deszki Művelődési Ház és Könyvtár kupolaterme 

(6772 Deszk, Tempfli tér 8.)

Bevezető:

Deszk Község Önkormányzata, mint konzorciumvezető, valamint a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. mint konzorciumi partner összesen 505,00 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a TOP_PLUSZ-1.2.1-21 kódszámú, „Élhető települések” című pályázati felhívásra benyújtott támogatott pályázata által, amelynek keretében felépítésre kerül a „Deszki Tánc Háza”. Emellett megújul a település központjában lévő Deszki Sportcentrum és a Deszk belterületén átvezető kerékpárút mentén négy darab fedett kerékpártároló épül. Ezen projekt nyitányaként Deszk Község Önkormányzata 2022. október 24-én Ünnepélyes Projektnyitó Rendezvényt szervezett, amely keretében bemutatásra kerültek a projekt elemei a meghívott vendégek és a média képviselői számára.

A rendezvény leírása:

A rendezvényt a szervező és házigazda Tiszavirág Néptáncegyesület nevében Bene Ildikó nyitotta meg köszöntve a vendégeket és röviden összefoglalva a projektet és annak indokoltságát. Ezt követően átadta a szót Király Lászlónak, Deszk község polgármesterének – mint beruházónak, aki részletesen ismertette a projekt egyes elemeit. 

A meghívást elfogadva jelenlétével megtisztelte a rendezvényt Dr. Plesovszkiné Újfaluczki Judit a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója, a Csongrád-Csanád Megyei önkormányzat képviseletében Kormányos Sándor képviselő úr, valamint a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. ügyvezetőjét Kékes-Szabó Kálmán úr is. A rendezvényen a beruházó önkormányzat képviselői és a hivatali apparátus vezetői mellett képviseltette magát a sportcentrum és a kerékpárút fejlesztés projektrészek kivitelező cége, a Vízép Holding Kft., valamint a műszaki ellenőri feladatokat ellátó Babos Tamás is.  A Tiszavirág Néptáncegyesületet Goda Katalin, Bene Ildikó és két néptáncos képviselte – akik már országos megmérettetéseken is bizonyítottak. 

A fotókkal illusztrált – részletesen bemutatott fejlesztés egyes elemei: 

  1. DESZKI SPORTCENTRUM FEJLESZTÉSE

Jelen fejlesztés során a Pályázati Felhívás „Belterületi zöldinfrastruktúra fejlesztése” tevékenység keretében a Deszki Sportcentrum fejlesztése valósulhat meg, amely során a leromlott állagú aszfaltos futópálya és a távolugró gödör kerül felújításra: a töredezett és balesetveszélyes aszfaltburkolat helyére rekortán gumiőrlemény burkolat kerül, valamint a szemben lévő játszótér eszközei kerülnek áthelyezésre a Sportcentrumba – kibővítve annak területét az eddig elzárt, betonaknákkal teleépített,  kihasználatlan területtel. A tervezett fejlesztés költsége mintegy 13 millió forint.

  1. DESZKI TÁNC HÁZA ÉPÍTÉSE

A „Közösségi, kulturális, sportolási infrastruktúra, IKT és okos települési fejlesztések” tevékenység keretében a „Deszki Tánc Háza” felépítésére kerülhet sor a Deszki Faluház és a szociális intézmény szomszédságában, amely mellett egy új közösségi tér – park – is létesül. Az új épületben helyet kapnak a deszki tánccsoportok: a néptánc-, az akrobatikus rock and roll- és a társastánc csoport. A beruházás költsége a tervezés, a közbeszerzési eljárás, az építés, a műszaki ellenőri tevékenység, az eszközbeszerzés és a marketing tevékenység költségeivel együtt mintegy 440 millió Ft.

A fejlesztés szükségessége: Deszk község dinamikusan fejlődő, 25 éve folyamatosan növekvő lélekszámú, jelenleg 4000 fő lakosságszámú település, ahol mintegy 26 civil szervezet és művészeti egyesület működik. Közülük a legnagyobb létszámú, a közel 350 fő tagságú Tiszavirág Néptáncegyesület, mely megalakulása óta folyamatosan kapja meg a legrangosabb hazai szakmai elismeréseket: már kétszer került be a „Fölszállott a páva” országos tehetségkutató versenyébe, egy alkalommal egészen a döntőig eljutva. 

A településen jelenleg egy Faluház épület ad helyet az összes csoportnak, köztük a Tiszavirág csoportjainak is. A gyönyörű eredményeket magáénak tudható néptáncegyesület nem csak Deszk, hanem a térség büszkesége is egyben. Azonban egyre nagyobb nehézséget jelent a próbahely szűkössége mellett a felbecsülhetetlen értékű népviseletek és eszközök tárolása is, mely a hatalmas létszám miatt mára megoldhatatlan problémává vált. Emellett komoly logisztikát igényel az 5-6 évesektől az egészen a „senior” korú csoportokig az öt korosztályt felölelő táncosok próba helyének biztosítása is. A néptánc oktatás mellett az akrobatikus rock and roll, a balett és a disco tánccsoportok működése valamint az újabb csoportok indítása is komoly nehézségbe ütközik a megfelelő méretű és mennyiségű próbaterem hiánya miatt. Erre nyújthat megoldást egy közösségi épület építése, ahol akár 14-16 órában adhatunk helyet a csoportoknak, illetve egyszerre lehet megfelelő tárolókapacitást biztosítani a népviseleteknek és a koreográfiák eszközeinek is. A település központjában a Faluházzal egy blokkban lévő ingatlanra kerülne a termetes, modern, de mégis falusias köntösbe öltöztetett székház, melynek oldalkertje egybefolyna a mellette lévő, ugyancsak önkormányzati tulajdonú középület nyitott, belső udvarával és a Faluház parkjával – egy csodás közösségi teret kialakítva a jelenlegi romos, elgazosodott terület helyén. 

  1. 4 DB B+R TÍPUSÚ FEDETT KERÉKPÁRTÁROLÓ ÉPÍTÉSE

A „Fenntartható közlekedésfejlesztés” tevékenység keretében a települést átszelő főút, az Alkotmány út négy frekventált csomópontján lévő közterületen egy, a kerékpáros közlekedést támogató fejlesztést szeretnénk megvalósítani, mely során 4 db B+R rendszerű, korszerű, kerékpáros-barát fedett kerékpártároló épül a Szeged-Deszk-Makó irányában átmenő kerékpárút mentén. A tervezett kerékpártárolók helyszínei a turisztikai látványosságok (300 éves Deszki öreg fa), illetve a település szolgáltatási egységeinek (Mellkasi Betegségek Szakkórháza, COOP Bolt, Pékség, szolgáltató sor, stb.) megközelítését, gyors elérését figyelembe véve kerültek meghatározásra. A beruházás költsége hozzávetőlegesen 30,5 millió forint. 

A projekttájékoztató keretében a Tiszavirág Néptáncegyesület két kis táncosa – Tóth Róza Emma és Monóczky Áron – tartott néptáncbemutatót ízelítőt adva a felépítésre kerülő Deszki Tánc Háza falain belül majdan megvalósuló szakmai munkáról. A rendezvény zárásaképpen pedig álló fogadás keretében egy kissé kötetlenebb beszélgetésre folytathattak a megjelent vendégek.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

A projekt címe: „Élhetőbb Deszk – 2022”

A projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-CS1-2022-00040

Konzorciumvezető: Deszk Község Önkormányzata

Konzorciumi partner: Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft.

A szerződött támogatás összege: 505,00 millió forint

Támogatás intenzitása: 100%

A projekt megvalósítás kezdő időpontja: 2022.07.01.

A projekt fizikai befejezésének tervezett dátuma: 2024.07.01.

További információ kérhető:

Deszk Község Önkormányzata, 6772 Deszk, Tempfli tér 7.

E-mail: szekeres.a@deszk.hu, Tel: 62/571-594, honlap: www.deszk.hu

Szólj hozzá

Megszakítás