Deszk Község Honlapja

„Testvértelepülési programok Deszken és Oroszhegyen” – TTP-KP-1-2024/1-000113

28

jún 2024

0

Deszk Község Önkormányzata sikeresen pályázatot a „2024. évi Testvértelepülési programok és együttműködések támogatása” című pályázati kiírás keretében és 2 millió forint támogatásban részesült. A projekt során egy-egy találkozó keretében látogatja meg egymást Deszk és Oroszhegy (Románia) delegációja, mely testvértelepülések idén immár a 30 éves kerek évfordulójukat ünneplik! A találkozó fő célja a már meglévő együttműködések kölcsönös fejlesztése, a testvértelepülési kapcsolatok által a határon kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának erősítése a magyar-magyar közösségi kapcsolatok felelevenítése által, amelyet a találkozó során megvalósuló kulturális és hagyományőrző tevékenységek, a közös programok, valamint a természeti, történelmi és építészeti emlékek, nevezetességek közös felkeresése és megismerése által kívánunk megvalósítani.

A projekt keretében szeptember elején először az oroszhegyi delegáció érkezik Deszkre. A delegáció tagjai a háromnapos találkozó során többek között részt vesznek a testvértelepülési évforduló alkalmából rendezett kiállítás ünnepélyes megnyitóján, amelyet ünnepi műsor és fogadás követ. Megtekintik Deszk és Szeged épített és természeti értékeit, részt vesznek a Deszki Falunapok keretében meghirdetett Nemzetközi Főzőversenyen, művészeti csoportjai pedig fellépnek a „Miénk a színpad” kulturális műsorban, melyet közös tánctanulás és táncház követ. A találkozó ünnepi szentmisével és hangversennyel zárul. 

Ezt követően szeptember végén a deszki delegáció képviselői látogatnak el Oroszhegyre, ahol a négynapos találkozó során lehetőség nyílik a történelmi helyszínek, nevezetességek (pl. Nagyszeben, Csíksomlyó, Csíkszereda – Makovecz angyalos templom, Szent Anna-tó, stb.) közös felkeresése, az oroszhegyi értékek megismerése (pl. Nárciszrét), hagyományos ételek közös készítésére és kóstolására is. A programot közös néptánctanulás és táncház színesíti. 

A projekt címe: „Testvértelepülési programok Deszken és Oroszhegyen”

Kedvezményezett: Deszk Község Önkormányzata

Pályázati azonosító: TTP-KP-1-2024/1-000113

Támogatás összege: 2.000.000,-Ft

Megvalósítás: 2024.03.15.-2025.03.14.

Szólj hozzá

Megszakítás