Deszk Község Honlapja

Tematikus hét „Az Energia jegyében”

07

dec 2021

0

 Időpont: 2021.11.22. (hétfő)-2021.11.26. (péntek)

Helyszín: Zoltánfy Általános Iskola

Bevezető: A tematikus hét alkalmával a hét minden napján más és más témához kapcsolódva szólították meg és serkentették aktivitásra a diákokat, a pedagógusokat és a kihelyezett figyelemfelkeltő plakátokkal magát a település lakosságát is.

Összefoglaló a rendezvényről: 

2021. nov.22-én Energiamentes- nap volt.

Az energia útja az energiaforrasoktó1 a felhasználás helyéig.

Különböző energiaforrások (megújuló; nem megújuló, fosszilis); felhasználásuk előnyei és hátrányai.

Nap-, a víz-, a szélenergia es a geotermikus energia

jövő energiatermelésének lehetőségei

Az energiával kapcsolatos döntések helyi, országos és globális hatásai.

Hazánkban mennyire használják ki a megújuló energiaforrásokat?

Ezen a napon az intézményben az elektromos berendezések (lámpa, számítógépek, kávéfőző stb.) használatának mellőzése történt – a pedagógusok es diákok részéről is.

2021. nov.23-án Víztakarékosság napja volt.

A túlfogyasztás vízkészletekkel kapcsolatos aspektusairól beszéltek a pedagógusok a tanórák keretein belül. Valamint, hogy milyen szerepe van a húsfogyasztásnak a vízgazdálkodásban.

Milyen megoldások, stratégiák léteznek a mindennapokban:

– Eco-fashion

– A tudatos vásárlási attitűdök kialakítása

–  Gyakorlatok kialakítása, alkalmazása

iskolai tevékenységek, víztakarékos megoldások, szokások bemutatásával, mindennapos követésével (a pedagógusok részéről is)

Ezen a tematikus napon az intézményben a vízhasználat mérséklésére törekedtek a pedagógusok és a diákok is.

2021. nov.24-én Mobilmentes- nap volt.

Ezen a napon a különböző technikai es okoseszközök alkalmazásának hatásairól volt szó a társas kapcsolatokra, figyelemre, koncentrációra, türelemre való hatásukról.

A folyamatos ingerek szükségessége a virtuális valóságban, ezek következményei a hétköznapokban. A médiatudatosság, tudatos internethasználat, digitális jólét, az internet veszélyei, visszaélés, zaklatás témája is szóba került.

Alternatívák gyűjtés: Mit tehetünk mobil nélkül?

Ezen a napon az intézményben mobiltelefonok használatának mellőzése történt a pedagógusok és diákok részéről is.

2021. nov.25-én Autómentes- nap volt.

Gyalog, biciklivel, autóval, busszal vagy vonattal?

A közlekedési szektor szerepe a környezetszennyezés és fenntarthatóság kérdéseiben. 

A szállítmányozás, környezetkímélő közlekedési megoldások kínálása, gyűjtése volt a téma.

A fenntartható, zöld közlekedés lehetőségeiről esett szó: elektromos, napelemes, hibrid es bioüzemanyaggal működő járművek. Kapcsolódási pontok a vásárlási szokásokkal.

A feldolgozott élelmiszerek karbonlábnyoma.

A helyi piacok előnyben részesítése.

Környezetkímélő iskolába érkezes votl jellemző ezen a napon, (pedagógusokra es diákokra vonatkozóan): tömegközlekedéssel vagy akinek megoldható, biciklivel/gyalog.

2021. november 26-án „Kockulásmentes napot” hirdettek, amikor a technikai fejlődés: jó/rossz hatásairól, valamint a technikai eszközök alkalmazásának hátrányairól és veszélyeiről esett szó tanórák keretein belül.

Megbeszélték a „kockulás” hatásait a gyermekekre, fiatalokra: 

a függést a számítógépes játékoktól, mobiltelefonoktól, internettől.  

Tájékoztatva lettek a reklámok manipulációs tevékenységéről; kapcsolódási pontjairól a kockulással. Megoldási lehetőségeket kerestek. A tematikus napon az iskolában a laptop, számítógép és telefonhasználat mellőzve volt a tanórákon és azon kívül is.

Mind az 5 napon megvalósult a figyelemfelhívó plakátok, rajzok készítése; vers/esszéírás a legfőbb kérdésekhez, problémákhoz kapcsolódva.

A Zoltánfy Általános Iskolán kívül a Móra Ferenc Csicsergő Óvodában is megrendelésre került a tematikus hét. 2021. november 29-én, hétfőn ökotudatos sportnapot szerveztek a gyerekek számára a sportpályán.  Majd az óvodai dolgozók által készített Ökojátszótéren próbálhatták ki magukat a gyerekek, ahol újrahasznosított eszközök felhasználásával izgalmas mozgásos játékok, kihívások várnak rájuk. 

Másnap az Alkotóházban a gyerekeknek lehetőségük volt az élményeiket kifejezni ábrázoló tevékenységek során. 

Az alkotásokból Terasz-kiállítást szerveztek a csoportszobák ablakait, ajtajait használva. A kiállítás megtekintésére meghívták a szülőket is, hogy ily módon is részeseivé válhassanak a szemléletformáló programoknak.

A projekt aloldalán, a település valamennyi közintézményében, buszmegállóban kihelyezésre kerültek a Tematikus hét plakátjai, ezzel is bevonva a lakosságot az energiatudatos szemlélet terjesztésében való közreműködésbe.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap

Szólj hozzá

Megszakítás