Deszk Község Honlapja

Zoltánfy István Szobor

A település számára fontos személyiség, Zoltánfy István festőművész emlékére felállított köztéri szobor a róla elnevezett Általános Iskola előtt. A szobor Bánvölgyi László szobrászművész alkotása.

Zoltánfy István 1944-ben született Deszken, iskoláit Szegeden végezte. A Tábor utcai szabadiskolában kezdett foglalkozni a képzőművészettel. Haláláig a szegedi Tömörkény István gimnázium és Művészet Szakközépiskola tanár volt. Első kiállítását még főiskolásként rendezte 1966-ban. Azóta számos országos, nemzetközi és helyi tárlaton vett részt, több önálló kiállítást is rendeztek műveiből.  Pannót festett többek között a szegedi kenderfonógyár tanácstermébe és a deszki községi tanács házasságkötő termébe is. Kiemelkedő művészi munkáját több díjjal és elismeréssel jutalmazták. A művész 1988. augusztus 14-én tragikus autóbaleset áldozata lett Ausztriában. Korai halálával valamennyien szegényebbek lettünk.

A deszki általános iskola 2000. szeptember 9-én kapott új nevet, akkor vette fel Zoltánfy István festőművész nevét. Az iskola névadójának tiszteletére az intézmény minden szeptemberben Zoltánfy nap keretében emlékezik meg a művészről, évről-évre változatos ünnepi műsor, program, a diákok által készített kiállítás kíséretében

 

Deszk, Móra F. u. 2.
Zoltánfy István Általános Iskola előtt

Megszakítás