Deszk Község Honlapja

Szerb főkötőn használt hímzés és díszítők

Domború aranyhímzés:

A domború aranyhímzést úgy tudták elérni a textílián, hogy kiemelkedjen, kidomborodjon, hogy a kérdéses formát kartonra rajzolták, kés vagy olló segítségével körbevágták a kartont, és ritka öltésekkel felvarrták a bársonyra vagy brokát selyemre, vagy a leheletvékony szerb vászonra, olyan formában, amit a minta kívánt. Erre feszítették fel a fémszálat, amit leöltöttek mindét oldalon, így rögzítették a szálat.

Felvarrt fémfonal:

A szárak, szirmok, levelek körvonalát vékony fémszállal körbekontúrozták, vékony aranyszállal apró öltésekkel rögzítették

Flitter és gyöngyhímzés:

Apró flittereket használ díszítésre, és kiegészítésként színes (zöld, piros, sárga, rózsaszín) gyöngyöket.

Hímzés fonala:

Többféle jó minőségű fémszál.

A jelen kor felelőseinek kell gondoskodnia arról, hogy szellemi és tárgyi értékeink hűen, igazian megmaradjanak, hogy a következő generáció felkészülten vehesse át a stafétabotot. Felkészítésükkel párhuzamosan az a felelősség is minket terhel, hogy legyen mit átadnunk, vagyis a kultúránk örökségi értékeit.

Ezek a hímzéssel díszített viseleti darabok a forma-funkció-díszítmény magas fokú harmóniájának szép példáit mutatják, melyek egy dekoratív, gazdag hímzésstílus megmaradt emlékei.

Az elkészített darabok szépségükkel bizonyítják, hogy meg kell őrizniük népművészeti hagyományaikat, hogy a múlt emlékei ne csak múzeumi darabok legyenek, hanem más funkcióba helyezve mindennapi életük természetes, szerves részeivé váljanak, megszépítve ezzel környezetüket. Fontos feladatuk a jövőre nézve, hogy felkeltsék az érdeklődést őseik hagyatéka iránt.

Megszakítás