A deszki szerb családoknál a vendégváró asztalról nem hiányozhat, mint előétel a GIBANICA. Készítik többféleképpen, de ezen a módon csak Deszken. E sós, meleg előétel, házi készítésű nyújtott réteslapból, öreg juhtúróval készül. A recept: Hozzávalók: -1/2 kg réteslap -0,5 kg juhtúró -200 g keménysajt -olaj vagy zsír Elkészítése: Juhtúrót és a reszelt sajtot összekeverjük, majd […]
TovábbNem múlik el úgy ünnep Deszken, hogy ne kerülne az asztalra a messze földön híres, kelt tésztából sült sós kifliből. Talán már védjegye is ez a deszki vendéglátásnak, amellett, hogy a sok dicséret és a személyes kóstolás okán egyre szélesebb körben ismerik, szeretik és sütik is ezt a finomságot. Nincsenek adataink, hogy mióta készül, és […]
TovábbA vízi közlekedésnek még a múlt század végén, a vasúthálózat kiépülése után is hatalmas jelentősége volt gazdasági életünkben. A vasútvonalak megépítése előtt pedig a nagyobb távolságokra történő teherszállításánál a vízi közlekedésnek legalább olyan szerepe volt, mint a szárazföldi közlekedésnek. A gabonaszállítás búzáshajókon történt, hajón szállították az egyes országrészek, vármegyék között a bort, dohányt, fát, a […]
Tovább