Deszk Község Honlapja

Népi Építészeti Értékek Helyreállítása Deszken: Megújult a hambár épülete

12

Már 2021

0

Önkormányzatunk sikeresen vett részt a Miniszterelnökség megbízásából a Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság által kiírt, a népi építészeti emlékek és a műemléki értékeket képviselő vidéki épített örökség megóvása, megőrzése, fenntartása érdekében kiírt „Népi építészeti értékek helyreállítása” pályázati felhíváson. 

A részben önerő, részben pályázati támogatás felhasználásával a Széchenyi utcában lévő Népi hagyományőrző közösségi házunk udvarán található öreg és lepusztult állapotban lévő HAMBÁR épületének helyreállítását valósítottuk meg. A HAMBÁR – mely jelentése szerint a szemes gabona eltartására szolgáló, vesszőből font és sárral betapasztott vagy deszkából összerótt szekrény, vagy hordóalakú tartány – a Deszken lakók – főként a szerbek – körében egykor népszerű udvari takarmányos épület volt. Nálunk jellemzően a falazott lábakon álló kivitel terjedt el, mely jobban megvédte az eltárolt gabonát a rágcsálóktól és a rovaroktól. 

A felújítás során az épület alsó részének teljes elbontását videó dokumentáció és részletes szerelési rajzok, vázlatok készítésével végeztük el, majd a szükséges elemek cseréje után mindez újraépítésre került. A megvalósítás során az épület állékonyságát nem veszélyeztető, a hosszú távú fennmaradását biztosító műszaki megoldások alkalmazását részesítettük előnyben. A bontás és újraépítés folyamatába a helyi általános iskola diákjait is bevontuk. 

A helyreállítással a korábban megkezdett munkálatokat, a Népi hagyományőrző közösségi ház fejlesztését szeretnénk folytatni és átfogó módon az ingatlan minden részét felújítva és funkcióval ellátva alkalmassá tenni a helyi közösségi élet és hagyományőrző tevékenység színvonalas megvalósítására. Ennek szellemében a parasztház udvarán a felújított HAMBÁR mellett a hagyományőrző tevékenységek és a közösségi együttlétet biztosító fedett közösségi teret alakítottunk ki padokkal és asztalokkal, egy kültéri falukemence került kialakításra a hagyományos ételek elkészítésére, a ház folyatásaként pedig egy falu színt alakítottunk ki, amely a régi, paraszti világban a földműveléssel kapcsolatos használati tárgyak, eszközök (eke, stb.) szakszerű és igényes bemutatását teszi lehetővé.

Pályázat címe: „Népi építészeti program-Népi építészeti emlékek helyreállítása-Hambár felújítása, helyreállítása Deszken”

Támogató: Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Kedvezményezett: Deszk Község Önkormányzata

Fejlesztést teljes költsége: 2.882.053,-Ft

Támogatás összege: 1.441.027,-Ft

Támogatás intenzitása: 50% 

A fejlesztés megvalósítása: 2018.03.01-2020.12.15.

Szólj hozzá

Megszakítás