Deszk Község Honlapja

„Mindszent hava, október – őszi időszak” – HF/512/2023


09

nov 2023

0

Deszk Község Önkormányzata sikeresen pályázott és támogatást nyert az Agrárminisztérium által kiírt „A nemzeti értékek és hungarikumok, gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésnek és gondozásának támogatására” című, HUNG-2023 kódszámú pályázati felhívásán. A pályázat címe: „Népszokások felelevenítése Deszken”, a Támogatói Okirat száma: HF/512/2023. A támogatott projekt keretében egy az egész naptári évet ágfogó, jeles napokhoz kapcsolódó, népszokásokat felelevenítő, négy alkalomból álló rendezvénysorozatot valósítunk meg. 

Az őszi időszakhoz kötődő első rendezvényünk a „Mindszent hava, október” című programunk volt, amely lebonyolítására 2023. október 28-án került sor a Deszki Faluházban. A rendezvényhez kötődő néprajz szerinti neves nap Simon és Júdás napja, október 28. Mi történt ezen a napon? 

Ez a nap arról nevezetes, hogy Hegyalján ilyenkor kezdték a szüretet és őszi társas munka volt a kukoricafosztás is. Magyarországon és itt, a Dél-Alföldön is szokás volt a töklámpás, vagy „tökvicsori” faragása Mindenszentekkor, a fiúk azzal ijesztgették a lányokat.

A rendezvény során kézműves foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődök: közös tökfaragásra és díszítésre, valamint különböző őszi dekoráció (süni, alma, körte, manó, stb.) készítésére nyílt lehetőség textilből és papírból. Népi ételkóstoló színesítette a programot, mely során kemencében sült tököt, különböző tökös finomságot és ínycsiklandó tökös süteményeket kóstolhattak a résztvevők. A rendezvény alkalmából néptáncbemutató, népi játékok és közös tánc tanulása valósult meg a deszki magyar néptáncosok és a DUHAJ Zenekar közreműködésével.

Szólj hozzá

Megszakítás