Deszk Község Honlapja

Kidobni, vagy nem kidobni? – avagy a nagy szemétkérdés

15

okt 2020

0

Mottó: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön” (David Brower környezetvédelmi aktivista)

Az emberi társadalom kialakulásával egyidős a szemét, hisz már barlanglakó őseink is eldobták a lerágott csontot, az eltört kőszerszámot. A szemét milyensége, mennyisége,  és  annak környezetre – így emberre – gyakorolt hatása változott meg  az elmúlt évszázadokban, mely folyamat a XX. században felgyorsult. 

Napjainkban az idősebb generáció tagjai elhűlve nézik, hogy gyermekeik, unokáik milyen nagy mennyiségű kommunális szemetet és szelektív hulladékot „termelnek” és tesznek ki keddenként, illetve   kéthetente szerdánként a kapu elé a hulladékgyűjtő edényzetbe. Mi változott meg? Hiszen még pár évtizede is meg tudtunk lenni nylon táskák nélkül, nem éreztük szükségesnek, hogy ajándékainkat extra méretű díszcsomagoló papírral felcicomázva adjuk oda szeretteinknek, és szomjan sem haltunk  a PET palackokban árult víz nélkül.  Az embereket beszippantotta a fogyasztói társadalom. Az árúbőség és a vele együtt járó csomagolóanyagok, a birtokolni kívánt, majd később feleslegessé váló tárgyak tömkelege mind a szemét mennyiségét növeli. Tudta, hogy Magyarországon minden egyes lakos évente kb. 400 kg hulladékot termel és az összegyűjtött hulladéknak csak alig több mint negyede kerül újra hasznosításra? Felelősen, gyermekeink jövőjére gondolva mit tudunk tenni, hogy a szemét mennyisége csökkenjen, az újrahasznosítható hulladék pedig ne vesszen kárba?  Szemléletformálásra, szokásaink és napi rutinunk   megváltoztatására van szükség.  

Amit tehetünk, a teljesség igénye nélkül:   

  • Fogyasszunk csapvizet, kerüljük palackozott italok vásárlását! A csapvíz mindenhol elérhető, gazdaságos és kényelmes megoldás, mellyel a PET hulladék mennyiségét is csökkenthetjük. 
  • Kerüljük a túlcsomagolt termékeket! Bevásárláskor a visszaváltható, utántöltős és csomagolásmentes árukat válasszuk.
  • Legyünk tudatos vásárlók! Valóban csak azt vegyük meg, amire ténylegesen szükségünk van, ne engedjünk az akciók csábításának. A megvett árukat a saját bevásárlótáskánkkal vigyük haza!
  • Kerüljük a felesleges nyomtatást! Csak az igazán fontos anyagokat nyomtassuk ki, felhasználva a papír mindkét oldalát. 
  • Ami elromlott, az még lehet, hogy megjavíttatható! Ne dobjuk ki egyből a nem működő tárgyainkat, elektronikus eszközeinket, ruháinkat, cipőinket.
  • A használhatatlan elektronikai cikkeket a megfelelő helyen adjuk le!  Az ilyen eszközöket az arra kijelölt gyűjtőpontokra vigyük, hogy az értékes alkotórészek újrahasznosíthatóak legyenek.  
  • Háztartásunkban gyűjtsük szelektíven a hulladékot!  Deszken minden páratlan hét szerdáján az ingatlana elől elszállítja a Szolgáltató a sárga hulladékgyűjtő edényzetben kihelyezett szelektív hulladékot, továbbá hulladékgyűjtő szigetek és a Hulladékudvar is a rendelkezésünkre áll!
  • Komposztáljunk! Azon túl, hogy a zöldhulladékból a házi komposztálás eredményeként értékes termésnövelő anyag lesz, akár 30 %-al is csökkenthetjük háztartásunk kommunális hulladék mennyiségét.

Tapasztalati tényezők mutatják, hogy akár egy családtag hozzáállásának a megváltozása is elég lehet arra, hogy az egész család szemlélete megváltozzon.  A helyzet nem reménytelen!  2020. szeptember 5-én a klímatudatos magatartási formákat bemutató és népszerűsítő programok megvalósítása keretében Önkormányzatunk standján kihelyezett „touch padon” kitöltött kérdőívek kielemzése után megállapítható, hogy az átlagember kortól, nemtől, iskolai végzettségtől függetlenül aggódik a globális környezetszennyezési problémák miatt, és hajlandó is tenni azért, hogy ez a helyzet javuljon. A saját háztartásunkban alkalmazott kis változtatások, fogyasztói szokásaink átalakítása már érezhető változást fog okozni, hisz az egyén alkotja a közösséget, a közösség pedig a társadalmat. 

Jelen cikk a KEHOP-1.2.1-18-2018-00042 Helyi Klímastratégia kidolgozása és szemléletformálás Deszken című pályázat keretében készült.

dr. Altmayerné dr. Kocsis Anita
klímareferens

Szólj hozzá

Megszakítás