Deszk Község Honlapja

Jegyzői tájékoztatás – lakás önálló rendeltetési egységre vonatkozó hatósági bizonyítvány

26

Sze 2022

0

Tisztelt Deszki Lakosok!

Deszk község jegyzője a 345/2022. (IX.09.) számú kormányrendelet alapján kérelemre hatósági bizonyítványt adhat ki a társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanok lakóinak a lakás rendeltetési egységek számáról annak érdekében, hogy ezek a fogyasztói közösségek is jogszerűen vehessék igénybe a kedvezménnyel elszámolt földgáz mennyiséget.

A kedvezményt azok a fogyasztói közösségek is igénybe vehetik, akik olyan nagy házban, ikerházban, osztatlan közös tulajdonú ingatlanban stb. élnek, ahol legfeljebb négy egymástól elkülönülő (azaz önálló) lakóegység található, de csak egy közös gázóra van.

A hatósági bizonyítvány kiállításának feltétele, hogy

  1. a kérelmezett ingatlan társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősül;
  2. a kérelmezett ingatlanban 2–4, a jogszabályi feltételeknek megfelelő lakás rendeltetési egység található, azaz a lakás rendeltetési egységek külön-külön megfelelnek a lakás jogszabályban meghatározott feltételeinek, s rendelkeznek lakóhelyiséggel, főzőhelyiséggel, egészségügyi helyiséggel, közlekedő helyiséggel (Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rend.  105. §).

Az eljárási határidő: a kérelem beérkezését követő 8. nap. A hatósági bizonyítvány kiállítása előtt helyszíni szemle tartandó!

A hatósági bizonyítvány iránti kérelmet a lakossági fogyasztó nyújthatja be.

A kérelem benyújtásának módja:

  • személyesen,
  • postai úton,
  • ügyfélkapus hozzáféréssel a https://epapir.gov.hu/ weboldalon, a kitöltött kérelmet minden esetben csatolni szükséges!
  • Kérjük, hogy egyszerű, aláírás nélküli, e-mail útján küldött kérelmet ne nyújtsanak be, mert az nem felel meg az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény előírásainak (17. § (1) bekezdés)!

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a Kormányrendelet előírása alapján, ha egy későbbi kormányhivatali hatósági ellenőrzés azzal az eredménnyel zárulna, hogy a kedvezmény jogosulatlanul lett igénybe véve, a kedvezményes többletmennyiséget a bejelentett és a tényleges lakás rendeltetési egységek különbözete vonatkozásában a versenypiaci költségeket tükröző ár másfélszeresének megfelelő egységáron kell elszámolni és megfizetni.

Szólj hozzá

Megszakítás