Deszk Község Honlapja

HELYI ÉRTÉKEK ÉS HAGYOMÁNYŐRZÉS KÁRPÁTALJÁN

15

aug 2018

0

Deszk Község Önkormányzata pályázati támogatást nyert testvértelepülési programok és együttműködések megvalósítására. A projekt címe: „Helyi értékek és hagyományőrzés Kárpátalján ttp-kp-1-2018/1-000017”. A projekt fő célja a Kárpátalján élő magyarsággal való kapcsolatok, a kulturális örökség ápolása, a nemzeti azonosságtudat megerősítése, a helyi értékek és a népi hagyományok felelevenítése a napjainkban még élő népművészet közös felidézése által.

 

Ezt a célt a már meglévő testvér-települési kapcsolatok segítségével kívánjuk megvalósítani, mintegy megerősítve azokat. A Deszken és az ukrajnai Rahón megvalósuló közös programok által számba vesszük a magyar kultúra és népművészet még jelen lévő és élő megnyilvánulásait. A programsorozattal lehetőséget biztosítunk a magyar népi hagyományok közös felidézésére, a szabadidős és közösségi programok pedig alkalmat biztosítanak a kötetlen beszélgetésre és az együvé tartozás érzésének megerősítésére.

A projekt során Deszken és Rahón egy- egy négy napos testvér-települési találkozó keretében látjuk vendégül egymás delegációit. A delegáció tagjai a találkozó alkalmával megismerhetik a települések épített, kulturális és természeti értékeit, hagyományait is.

A 2018. április végén Deszkre látogató rahói delegáció tagjai betekintést nyerhettek a Deszki Értéktár Bizottság munkájába, ízelítőt kaphattak a helyi értékekről és a hagyományőrzésről illetve megtekinthették a helyi tájházat és a hagyományőrző kiállítást is. A 2018. őszén tervezett rahói kirándulás alkalmával a deszki delegáció tagjai felkeresik a magyarlakta településeket (Kőrösmező, Tatárhágó, Munkács) és többek között meglátogatják a Rahói Magyar Házat is.

A szakmai programok mellett egymás néptánc együtteseinek fellépése, a közös táncházak és baráti estek színesítik a programot és hozzák közelebb egymáshoz a résztvevőket.

 

Kedvezményezett: Deszk Község Önkormányzata (Magyarország);

Partner: Rahó Város Önkormányzata (Ukrajna);

Projekt összköltsége: 2.000.000,-Ft;

Az elnyert támogatás összege: 1.650.000,-Ft;

A projekt időtartama: 2018.04.01-2018.10.31.;

Szólj hozzá

Megszakítás