Deszk Község Honlapja

Hasznos tanácsok a szelektív hulladékgyűjtésről!

27

Sze 2022

0

 Gyűjtsünk szelektíven! 

A „házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtés során a papír, műanyag, valamint fém csomagolási hulladékot az ingatlanhasználó az erre rendszeresített szelektív hulladékgyűjtő edényben tudja elkülönítetten gyűjteni, valamint a szolgáltatónak hozzáférhető módon átadni. Amennyiben a kihelyezett edény tartalma nem felel meg a szelektív hulladékgyűjtés feltételeinek (pl.: kommunális hulladékot tartalmaz), akkor pótdíj fizetési értesítő hátrahagyása mellett, kommunális hulladékként kerül elszállításra, majd számlázásra. 

Miért fontos a szelektív gyűjtés?

  • A csomagolási hulladék érték: megfelelő válogatás után másodnyersanyagként felhasználható különböző termékek gyártásához.
  • A másodnyersanyagok felhasználásával kíméljük az elsődleges nyersanyagokat (pl.: papírgyártásnál a fát), ami nagyon fontos, hiszen sok nyersanyagforrásunk már kimerülőben van, így nem szabad pazarlóan bánnunk velük.
  • A hulladék újrahasznosítás jelentős energiatakarékossággal is jár, mivel ezek a folyamatok kevesebb technológiai lépést igényelnek.
  • Csökken a hulladéklerakókra kerülő hulladék mennyisége, ezáltal megnő azok élettartama, és szükségtelen újabb lerakók költséges kiépítése.
  • Kevesebb hulladék kerül a környezetbe.

A HULLADÉK NEM SZEMÉT, HANEM ÉRTÉK!

A lakosok által előszelektált hulladékot társaságunk dolgozói a válogató csarnokunkban gépi és kézi válogatással osztályozzák, mivel az kevert formában értéktelen. Ezzel hét féle, immár egynemű, értékesíthető anyagfajtává alakul a vegyes összetételű előszelektált hulladék. Kérjük, segítsék és becsüljék meg válogatóüzemünkben dolgozó kollégáink nehéz munkáját azzal, hogy csak és kizárólag a társaságunk honlapján (http://szegedihulladek.hu/szolgaltatasok/szelektiv-hulladekgyujtesi-rendszer) és a szóróanyagokon, feltüntetett csomagolóanyagokat teszik a szelektív hulladékgyűjtéshez használatos edényekbe.

A szelektíven gyűjthető csomagolási hulladékok csoportosításaSzelektíven gyűjthető CSOMAGOLÁSI hulladékokHASZNOSÍTHATATLAN, Szelektíven NEM gyűjthető hulladékok
PAPÍR
Újságpapír, hullámpapír, kartondoboz lapjára hajtogatva (hungarocell nélkül), szórólapok, csomagolópapír, tönkrement könyvek, prospektusok, elhasznált füzetek.
Használt papír zsebkendő, használt szalvéta, egyéb szennyezett papír (pl.: zsíros, olajos papírok, csokis papírok, jégkrémes papírok) műanyag borító, matrica, stb.
MŰANYAG
Üdítős- és ásványvizes flakonok (PET palack), PP+HDPE flakonok (kozmetikai, mosószeres, stb. flakonok), nylon szatyor és zacskó, többrétegű italos karton (üdítős és tejes dobozok).
Hungarocell, vajas, tejfölös, joghurtos műanyag dobozok (kimosva sem), műanyag poharak, egyéb szennyezett műanyag, stb.
FÉMÜdítős, energiaitalos és alkoholos dobozok, konzervdobozok.Olajos, festékes, vegyszeres fém dobozok és egyéb fémhulladékok, stb.

A vegyes öblösüveg hulladékot a gyűjtőszigeteken és a hulladékudvarokon van lehetőség elhelyezni.

További információt a szelektív hulladékgyűjtésről weboldalunkon találhat: http://szegedihulladek.hu/szolgaltatasok/szelektiv-hulladekgyujtesi-rendszer

E-mail: hulladek@szegedihulladek.hu      

Honlap: www.szegedihulladek.hu

  „KÖZÖS ÜGYÜNK A KÖRNYEZETÜNK!” 

Mítosz és tévhit (kisfilm) → elérhetőség: https://gofile.me/5b0Li/lmXKcWgPm     

Szelektív hulladék útja (kisfilm) → elérhetőség: https://gofile.me/5b0Li/XLEbVHZG3

Szólj hozzá

Megszakítás