Deszk Község Honlapja

A fel nem használt energia a jó energia

21

dec 2021

0

A környezetvédelem szempontjából az elmúlt évtizedek probléma megoldási prioritásai állandóan változtak. Voltak időszakok, ahol a faültetésre, zöldítésre, voltak olyan évek, ahol a szelektív hulladékgyűjtésre helyezték a hangsúlyt. A fokozódó klímaválság bebizonyította, hogy a valódi megoldás kizárólag az energiafelhasználás csökkentésével lehetséges, mivel ezzel tudjuk a Föld környezetei terhelésének problémáját megoldani.

Valójában a fel nem használt energia a jó energia. Hogyan tudjuk felhasználóként a környezeti lábnyomunkat csökkenteni? Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot adunk ezek mindennapi életünkben történő megvalósítására:

Vízfelhasználás

1. örnyezetbarát vízmelegítési lehetőség a villanybojler, melynek előnye, hogy a csap megnyitása után rögtön melegvizet ad, így nem kell feleslegesen a vizet folyatnia, így vizet is spórol vele.

2. gyeljen a csöpögő csapokra, mivel a percenként 10-20 cseppet áteresztő vízcsappal egy hét alatt egy kádnyi víz megy veszendőbe.

3. ádfürdő esetén 160 liter vizet használ el, míg zuhanyzáskor 60 liter vizet, nem kérdés, hogy melyik a takarékosabb.

4. íztakarékos öblítőtartállyal is fokozhatjuk a vízfelhasználás hatékonyságát a mellékhelyiségekben.  

5. ogmosás közben folyóvíz helyett használjon poharat.

6. a megteheti, gyűjtse össze az esővizet és használja öntözésre. Leginkább este öntözzön (főleg a meleg nyári napokban), mert akkor kevesebb a párolgás.

7. osogatásnál az edények tisztára mosásához ne használjon folyóvizet, csak az öblítéshez.

8. osógép, mosogatógép vásárlásakor lehetőség szerint válasszon olyan eszközt, amely víz-energiatakarékos programmal is rendelkezik.

Világítás

1.  kompakt fénycsövek a felhasznált energia jóval nagyobb részét fordítják világításra, mint a hagyományos izzók.

2. ásárláskor válasszon minél hosszabb élettartamú kompakt fénycsövet és mellőzze a gyakori kapacsolgatást, mivel ezzel az eszköz élettartama csökken.

3. asználja ki a természetes fény lehetőségeit, mellőzze a világítást a használaton kívüli helyiségekben!

4. rdemes bizonyos helyiségekben mozgásérzékelővel kiegészített világítást üzemeltetni.

Fűtés

1. asználjon függönyt, sötétítőt, reluxát, redőnyt, ezáltal a nyári hónapokban csökkentheti a közvetlen napsugárzás plusz melegítő hatását, és télen a hideg levegő beáramlását.

2. ltalában 20-21  C elegendő a komfortérzethez, kétnapi távollét esetén a hőmérsékletet ajánlott 15  C-ra állítani. Ennél hosszabb távollét esetén a hőmérsékletet célszerű 12 °C-ra beállítani és minden belső ajtót nyitva tartani.

3. árologtasson rendszeresen, mivel a párás levegőben az adott hőmérsékletet melegebbnek érezzük.

4.  nem megfelelő szigetelés akár 30%-kal is megnövelheti a fűtés költségeit. A hőveszteség jelentős része a nem megfelelő nyílászárókon keresztül távozik.

5. eleslegesen ne fűtsön ott, ahol nem tartózkodik. Minden 1°C hőmérséklet-csökkentés kb. 5% fűtőenergia-megtakarítást eredményez.

Hűtés

1.  hűtőkészüléket tanácsos naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol elhelyezni.

2.  hűtőszekrény leghatékonyabban akkor működik, ha a belső hőmérsékletet + 7°C-ra állítjuk (+5°C-nál már 15%-kal nő a fogyasztása.), a fagyasztóládában pedig -18 °C elegendő a tárolásra.

3. eleg ételt ne tegyen a hűtőbe, a fagyasztóba pedig előzőleg hűtőben lehűtött ételek kerüljenek.

4. llenőrizze, hogy a hűtőszekrény ajtajának tömítése hibátlan-e. A hűtő és a fagyasztó ajtaját ne tartsa sokáig nyitva, és ne nyitogassa feleslegesen, mert sok meleg és nedves levegő kerül bele. 

5.  kihasználtságnak megfelelő űrtartalmú hűtőszekrényt/fagyasztót vásároljon. Az energiafelhasználás szempontjából az „A” jelzésű hűtőgép a legtakarékosabb, míg a „G” fogyasztja a legtöbb energiát, az „A+” és az „A++” változatoknak további 25-45%-kal kisebb a fogyasztása.

6.  klímakészülék használata közben tartsa az ablakokat mindig zárva.

(Forrás: MVM)

Jelen cikk a KEHOP-5.4.1-16-2016-00822 az.sz. „Szemléletformálási programok megvalósítása Deszken” című pályázat keretében készült.

dr. Altmayerné dr. Kocsis Anita
klímareferens

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap

Szólj hozzá

Megszakítás