Deszk Község Honlapja

2018. április 8. országgyűlési képviselők választása

14

Már 2018

0

Tájékoztató

Tisztelt Választópolgárok!

 

A 2018. április 8. napjára kitűzött országgyűlési képviselők választásának kapcsán az alábbiakra hívom fel a figyelmet:

A Helyi Választási Iroda elérhetőségei:

HVI vezetője: Dr. Altmayerné Dr. Kocsis Anita jegyző

HVI vezető-helyettese: Bodor Mária

Deszki Polgármesteri Hivatal 6772 Deszk, Tempfli tér 7. (06-62-571-588)

e – mail cím: ph@deszk.hu

Az országgyűlési választásokkal kapcsolatos felvilágosításért a Helyi Választási Irodához fordulhatnak jelen tájékoztatóban foglalt elérhetőségeken, valamint további információk elérhetőek a www.valasztas.hu weblapon.

 

Névjegyzékbe vétel

A szavazóhelyiségben az szavazhat, aki a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel. Azt a választópolgárt, aki legkésőbb 2018. február 9-én a szavazóköri névjegyzékben szerepel, a Nemzeti Választási Iroda, értesítő megküldésével tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe vételéről. Az értesítőt a választópolgár értesítési címére, ennek hiányában lakcímére postai úton 2018. február 19-ig kell megküldeni.

A választásra összeállított szavazóköri névjegyzék 2018. január 11-től 2018. április 6. 16.00 óráig a Deszki Polgármesteri Hivatalban (6772 Deszk, Tempfli tér 7.) tekinthető meg. A névjegyzékből való kihagyás, törlés vagy a névjegyzékbe való felvétel miatt 2018. április 6-án 16.00 óráig lehet kifogást benyújtani.

Átjelentkezés, külföldön történő szavazás, levélben szavazás, nemzetiségi névjegyzékbe való felvétel, mozgóurna igénylése

  1. Ha a választópolgár a szavazás napján Magyarországon, de a lakóhelyétől eltérő településen tartózkodik, átjelentkezéssel szavazhat.

      Az átjelentkezés iránti kérelmet a magyarországi lakcíme szerinti helyi választási irodának legkésőbb 2018. április 6-án (pénteken) 16.00 óráig lehet benyújtani. Átjelentkezéskor a lakóhely szerinti jelöltre lehet szavazni.

A kérelmezőt a helyi választási iroda vezetője felveszi az érintett település kijelölt szavazókörének névjegyzékébe, és törli a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékéből. Így az átjelentkező választópolgár kizárólag abban a szavazókörben adhatja le szavazatát, ahova átjelentkezett. Az átjelentkező választópolgár a fenti időpontig vonhatja vissza az átjelentkezési kérelmét.

  1. Az a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár, aki a szavazás napján, külföldön szeretne élni a választójogával, külképviseleten (nagykövetségen, főkonzulátuson) adhatja le szavazatát.

A külképviseleten való szavazáshoz a választópolgárnak kérelmeznie kell a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételét legkésőbb 2018. március 31.-én 16.00 óráig a magyarországi lakcíme szerinti helyi választási irodától.

A kérelem alapján a helyi választási iroda vezetője felveszi a választópolgárt a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejűleg törli a lakóhelye szerinti szavazók névjegyzékéből. Így a szavazás napján a választópolgár kizárólag a megjelölt külképviseleten adhatja le szavazatát, amennyiben a fenti határidőig nem vonja vissza kérelmét.

  1. Az a választópolgár, aki valamely nemzetiséghez tartozónak vallja magát, és nemzetiségi választópolgárként kíván szavazni, annak 2018. március 23-án 16.00 óráig kell kérnie a nemzetiségi névjegyzékbe való felvételét. Azonban amennyiben az országgyűlési választásokon nemzetiségi választópolgárként akar részt venni, akkor nem szavazhat pártlistára, hanem csak a nemzetiségi országos önkormányzata által állított listára szavazhat (egyéni jelölt mellett). A nemzetiségi listával a nemzetiségek kedvezményes mandátumot szerezhetnek a Parlamentbe.
  2. Levélben szavazók névjegyzékében azt a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárt veszi fel, aki legkésőbb március 24. 16.00 óráig benyújtott kérelme alapján szerepel a központi névjegyzékben. Aki a szavazási levélcsomag:

személyes átvételét kérte az átveheti a szavazást megelőző tizenötödik naptól, legkésőbb a szavazást megelőző második napig 9-16.00 között az általa megjelölt –egyéni választókerületi székhely teleülésen,- miniszter által rendeletben kijelölt egyéb településen,- miniszter által rendeletben kijelölt külképviseleten.

levélben kérte: kitölti, és válaszboríték útján visszajuttatja Nemzeti Választási Irodához szavazást megelőző napon úgy, hogy az 24 óráig megérkezzen. Vagy eljuttatja külképviseleti Választási Irodához. Vagy bármely választó kerületi választási irodához.

  1. Az a választópolgár, aki a szavazóköri névjegyzékben szerepel, de egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, április 6-án 16.00 óráig mozgóurnát igényelhet  a helyi választási irodánál. A szavazás napján mozgóurnát kérni a szavazatszámláló bizottságtól lehet, legkésőbb 15.00 óráig. A választópolgár a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiséghez való eljutásához más személy segítségét jogosult igénybe venni. Mozgóurna igénylésére és a szavazóhelyiséghez történő szállításra nyilvános felhívás nem tehető közzé, szavazóhelyiséghez történő szállításra autóbuszos személyszállítás nem végezhető.
  2. Ha a választópolgár a szavazás napján a lakóhelyétől eltérő településen tartózkodik, erre a címre is igényelhet mozgóurnát, de az esetben először át kell jelentkeznie, és az átjelentkezést követően lehet mozgóurnát kérni! Kérjük, a sorrendet minden esetben szíveskedjenek betartani! Mozgóurnával való szavazás esetén a szavazatszámláló bizottság két tagja felkeresi a választópolgárt az általa megadott címen. Aki mozgóurnát kért, a szavazóhelyiségben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag azon a címen, amely a mozgóurna iránti kérelmén szerepel.

Központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek

A választási eljárásról szóló törvény értelmében a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár kérheti

  1. a) szavazási segítség iránti igény

A fogyatékossággal élő választópolgár kérheti, hogy választójoga gyakorlásának segítésére

– a szavazással kapcsolatos tudnivalókról könnyen érthető tájékoztatót kapjon,

– az értesítőnek a Braille-írásos változatát kapja meg,

– a szavazólap önálló kitöltéséhez Braille-írásos sablont kapjon a szavazás napján,

akadálymentesített szavazóhelyiségben szavazhasson.

A Braille-írással ellátott szavazósablon igénylésének határideje 2018. március 29.

(csütörtök) 16.00 óra

 

  1. b) személyes adatai kiadásának megtiltása

 A választási iroda a jelölő szervezet, jelölt kérésére köteles átadni a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok név- és lakcímadatait annak érdekében, hogy a választási kampány keretében a választópolgárokat közvetlenül, névre szólóan megcímzett küldemények útján felkereshessék. A választópolgár viszont megtilthatja névjegyzéki adatai kampánycélú kiadását. Ha Ön nem szeretné, hogy személyes adatai választási kampány célokra átadásra kerüljenek, az adatkiadást kérelem kitöltésével és benyújtásával megtilthatja.

Választási kampány

  1. február 17. napjától 2018. április 8. napján 19:00 óráig tart.

A szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 méteres távolságon belül – közterületen – választási kampánytevékenység, a szavazás napján nem folytatható.

 

  1. április 8. napján választási gyűlés nem tartható, politikai reklámot nem lehet közzétenni.

A közvélemény-kutatást végző személy abba az épületbe, amelyben a szavazóhelyiség van, 2018. április 8. napján nem léphet be.

Az épületből kilépők megkérdezésével készített közvélemény-kutatás eredményét csak 2018. április 8.-án 19:00 óra után szabad nyilvánosságra hozni.

A szavazás ideje

Szavazni 2018. április 8. (vasárnap) 6.00 órától 19.00 óráig lehet személyesen a választási értesítőben megjelölt szavazóköri helyiségben, vagy mozgóurnával.

A szavazóhelyiségbe az a választópolgár szavazhat, aki a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel, és érvényes okmányokkal igazolja személyazonosságát, valamint lakcímét vagy személyi azonosítóját.

Érvényes okmányok bemutatása nélkül a választójog gyakorlására nincs lehetőség, ezért az okmányok érvényességi idejét ellenőrizni kell!

 A szavazatszámláló bizottság visszautasítja azt a választópolgárt, aki

  1. nem tudja személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját igazolni,
  2. nem szerepel a kinyomtatott szavazóköri névjegyékben,
  3. már szavazott,
  4. megtagadja a szavazólap átvételének a névjegyzék aláírásával történő igazolását.

 

A választópolgár az Országgyűlési képviselő választásra egy lebélyegzett szavazólapot és borítékot kap, melyek átvételét aláírással igazolja. A szavazólapon egy listára, és egy jelöltre lehet szavazni. Érvényesen szavazni csak a hivatalos szavazólapon szereplő jelöltre, listára lehet, a jelölt, illetve lista neve melletti/feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet.  (pl.: X vagy +)

 

 

Dr. Altmayerné dr. Kocsis Anita

HVI vezető

Szólj hozzá

Megszakítás