Deszk Község Honlapja

„Deszki nagy fa”

Az erdő szélén áll egy igazi kuriózum: egy hatalmas, szinte mesebeli tölgy, egy „hagyásfa”. Ki tudja, hány vágásfordulót túlélt ez a több mint 600 cm körméretű kocsányos tölgy, Csongrád megye legnagyobb tölgyfája! A magról ültetett, erdészek által gondosan ápolt, jó állapotban lévő matuzsálem impozánsan magasodik az őt körvevő 90 éves tölgyek fölé.

A DESZKI ÖREG FA, más néven „Matuzsálem” a közösség életében már a múltban is különleges szerepet töltött be: a 200 évvel ezelőtti térképeken is fellelhető, helymeghatározó pontként van feltüntetve. A korabeli Deszk nem rendelkezett kiépített közösségi térrel, ezért a 300 éves tölgy és ligetes környéke szolgált találkozó helyül, illetve számos ünnepséget rendeztek ezen a területen. Az alföldi betyár, Rózsa Sándor nevéhez fűződő legenda szerint ennél a tölgynél találkozott a híres betyár bandájával, és indult portyára. A hatalmas koronájú, impozáns méretekkel rendelkező élőlény összekötő kapocs a település múltja, jelene és jövője között. Csodálatos méretei tisztleletet ébresztenek és elgondolkodtatnak minden ide látogatót: vajon mit láthatott ez az óriás az elmúlt évszázadok során? Ez a gyönyörű öreg fa abból a szempontból is ritkaság és felbecsülhetetlen értékű, hogy az itteni táj vonatkozásában kiváló alapot szolgáltat a dendrológiai kutatásokhoz, hiszen egyedülálló módon őrizte meg Deszk közvetlen környékének klímáját, vizsgálatából következtethetünk az elmúlt évszázadok időjárására is (csapadék, hőmérséklet, stb.).

Az impozáns öreg tölgy számos adatbázisban és nyilvántartásban megtalálható, (pl. Magyarország legnagyobb fái: www.dendromania.hu,) többek között szerepel a geocaching pontok listáján is (kódja: 1676 Deszki nagy fa). A fa környékén elrejtett geoláda minden kalandor és természetbarát számára érdekes célpont lehet. A tölgy a 43-as főút mentén haladó kerékpárútról, illetve a töltés irányából is könnyen megközelíthető, ezért elsősorban a kerékpáros kirándulások és gyalogtúrák szerves részeként, mint helyi látványosság és árnyas pihenő hely is vonzó célpont lehet.

Megszakítás